Thursday, May 24, 2007

Ανάλυση: Πλεονεκτήματα Συχνής Αλλαγής Προπονητών

Η συχνή αλλαγή προπονητών σε μία ομάδα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κύπρος. Τα ποδοσφαιρικά λαγωνικά του νησιού μας αντιλήφθηκαν γρήγορα τα ωφέλη που μπορεί να προκύψουν σε μία ποδοσοφαιρική ομάδα από συχνή αλλαγή προπονητή - τουλάχιστον 2 φορές ετησίως - και έχουν αναγάγει αυτή τη πρακτική σε επιστήμη.

Παρουσιάζουμε αποκλειστικά τα πλεονεκτήματα από απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από σωματείο που ειδικέυεται σε αυτό το τομέα:

  1. Οι παίχτες δεν βαριούνται τον ίδιο προπονητή και έτσι υπάρχει περισσότερη όρεξη για δουλειά στην ομάδα.
  2. Ο κάθε νέος προπονητής μιλά διαφορετική γλώσσα επομένως οι παίχτες υποχρεώνονται να μάθουν ελληνικά, γιουγκοσλάβικα, πολωνικά, ρουμανικά και έτσι αναβαθμίζεται η μόρφωση τους γεγονός που έχει αντίκτυπο στην απόδοση τους στο γήπεδο.
  3. Με την αποπομπή κάθε προπονητή το σωματείο πληρώνει αποζημιώσεις γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των εξόδων της ομάδας και άρα όλοι είναι ποιο ευαισθητοποιημένοι και δουλεύουν περισσότερο για να αυξήσουν τα έσοδα.
  4. Η συχνή αλλαγή προπονητών είναι γνωστή στο ποδοσφαιρικό παζάρι οπόταν ο κάθε νέος προπονητής είναι διπλά προσεχτικός διότι δεν ξέρει τι του ξημερώνει τη επόμενη, σε αντίθεση με ένα προπονητή που νιώθει ασφάλεια στην εργασία σου.
  5. Η αλλαγή προπονητή δεν επιτρέπει στους παίχτες να κάνουν κλίκες για να «φάνε» τον προπονητή αφού ούτως ή άλλως θα φύγει. Άρα ενισχύεται η ομαδικότητα και η συναδελφικότητα στην ομάδα.
  6. Η αλλαγή προπονητή δεν δίδει τη δυνατότητα στις αντίπαλες ομάδες να μάθουν ή να μελετήσουν στο σύστημα της ομάδας με αποτέλεσμα το παιγνίδι να μην είναι προβλεπτό και προς όφελος της ομάδας που αλλάζει συχνά προπονητή.
  7. Με την τακτική αλλαγή προπονητή το σωματείο διατηρεί στενές επαφές με τους διάφορους ατζέντηδες άρα είναι πιο εύκολο να βρει καλούς και φτηνούς παίχτες να στελεχώσουν την ομάδα.

No comments: